Om nyt museum – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyt Museum > Om nyt museum

Statens Naturhistoriske Museum under forandring

Danmark skal have et nyt naturhistorisk museum. Statens Naturhistoriske Museum, der består af Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Have, skal samles i en række nye og eksisterende bygninger i Botanisk Have i København.

Byggeriet er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, som har skabt et enestående byggeri, der formår at udnytte området i, omkring, over og under Botanisk Have på en måde, der skaber en perfekt balance mellem have og museum.

De naturhistoriske skatte
Fundamentet for det nye museum er en af verdens vigtigste naturhistoriske samlinger, indsamlet fra alle egne af jorden gennem 400 år.

I museets samlinger finder man over 14 millioner genstande, bl.a. biller, sommerfugle, isbjørnekranier, kæmpedovendyr, pressede planter, tørrede blomster, meteoritter, klippestykker og krystaller.

Hertil kommer levende eksemplarer af blandt andet kødædende planter, orkideer, kaktus og egetræer – i alt ca. 9.000 plantearter, som findes i Botanisk Have.

Forskning i verdensklasse
Statens Naturhistoriske Museum er som en del af Københavns Universitet allerede i dag et stærkt centrum for forskning.

I 2012 stod museets forskere bag 360 videnskabelige publikationer. Det blev bl.a. til 12 afhandlinger i de anerkendte videnskabelige tidsskrifter Nature og Science svarende til mere end 40 % af Københavns Universitets samlede bidrag til disse toneangivende tidsskrifter.

Ved at samle zoologien, geologien og botanikken ét sted, vil museet langt bedre kunne bryde gamle faggrænser og bane vejen for nye store forskningsresultater.

Indblik i naturens forunderlige verden
Det er forskernes stemmer, publikum hører, når de kommer på museum, og det er dem og deres viden, der gør udstillingerne vedkommende og aktuelle.

At skabe et nyt museum for naturhistorie og naturvidenskab i Danmark er derfor en enestående mulighed, det er en chance for at give hele befolkningen et bedre indblik i naturens fantastiske og forunderlige verden og en bedre forståelse for nogle af de komplekse udfordringer, vi står overfor i et moderne samfund.

Ambitionen er et museum, hvor de besøgende glædes og forundres over naturens mangfoldige verden, får vakt deres nysgerrighed og lysten til at vide mere.

En del af Parkmuseerne
Det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver sammen med Cinemateket, Davids Samling, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg og Statens Museum for Kunst en del af det københavnske museumskvarter Parkmuseerne.

Med Kongens Have, Østre Anlæg og Botanisk Have som ramme er Parkmuseerne samlet set en af Danmarks største attraktioner.