Byggeriet – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyt Museum > Byggeriet

Byggeriet

Med generøse donationer fra VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Det Obelske Familiefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond kan Københavns Universitet nu bygge det nye Statens Naturhistoriske Museum. De fire fonde støtter i 2014 tilsammen projektet med 550 mio. kr. Byggeriet vil i alt koste 950 mio. kr.

Danmarks nye naturhistoriske nationalmuseum skal ligge ved Botanisk Have i hjertet af København og samle Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum til et museum i international topklasse. Det nye museum forventes at stå færdigt i 2021. Her bliver det muligt at studere både kæmpe hvalskeletter, eksotiske planter, sjældne meteoritter og hilse på museets kæmpedinosaur Misty. Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der har tegnet museet.

- Med de generøse fondsgaver kan Københavns Universitet på enestående vis styrke både formidling, forskning og undervisning i naturvidenskab. Vi tog beslutningen om at samle vores tre naturhistoriske museer tilbage i 2004. Det er derfor resultatet af ti års målrettet indsats, vi nu fejrer, og jeg er meget taknemmelig for den store opbakning, der hele vejen igennem har været til projektet, siger rektor Ralf Hemmingsen.

Når det nye museum efter planen slår færdigt i 2021, vil det rumme en af verdens største naturhistoriske samlinger. De mere end 14 millioner genstande spænder vidt. Her kan man f.eks. møde Danmarks ensomste edderkop – fundet i ét eksemplar i Danmark og aldrig før eller siden set noget sted i verden – besøge en af verdens største og mest komplette samling af hvalskeletter og blive klogere på solsystemets ældgamle meteoritter. Botanisk Have bliver samtidig en helt central brik i den fremtidige museumsoplevelse.

Det nye museum vil styrke muligheden for fortsat at være med helt i front i den naturvidenskabelige forskning, ligesom det vil styrke den vigtige fødekæde til de naturvidenskabelige uddannelser.

Statens Naturhistoriske Museum huser allerede i dag tre stærke og internationalt anerkendte grundforskningscentre og er daglig arbejdsplads for en række af universitetets naturvidenskabelige topforskere. Her vil det nye museum give plads til endnu flere. Museets skoletjeneste vil ligeledes vokse kraftigt. Således vil ca. 55.000 elever årligt benytte sig af de nye faciliteter.

Museets samlede besøgstal forventes at tredobles til over 400.000 gæster om året.

De 950 mio. kr. er sammensat af:

  • 250 mio. kr. fra VILLUM FONDEN
  • 100 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond
  • 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden
  • 100 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
  • 300 mio. kr. fra Københavns Universitet
  • 100 mio. kr. fra Staten via aktstykke 148