Solsystemet – Københavns Universitet

Nyt Museum > Nye udstillinger > Solsystemet

billede af verdensrummetbillede af verdensrummet

Solsystemet

Vores hjem i universet

Gennem århundreder har udforskningen af Solsystemet og verdensrummet udvidet vores horisont. Og i takt med, at vi har opnået viden om de astronomiske afstande og enorme kræfter, som hersker i universet, er vi både blevet klogere på stoffets, tidens og rummets fundamentale lovmæssigheder – og på, hvor lille vores egen klode er i det store billede.

Til gengæld er Jorden sjælden. I vores eget Solsystem er den kun én klode blandt mange planeter og måner, og selvom vi ved, at der også andre steder findes vand i flydende form, er Jorden stadig det eneste sted i universet, hvor vi positivt ved, at der findes liv.

Udforskningen af de fremmede kloder lærer os, hvad det er for specielle betingelser og begivenheder i Jordens og Solsystemets historie, som har gjort vores planet ideel for liv. Og dermed hvad vi skal lede efter, hvis vi vil gøre os håb om at finde samme betingelser på andre planeter, langt væk i fremmede solsystemer. Det estimeres i dag, at universet rummer mellem 100 og 200 milliarder galakser, som hver indeholder 200-400 milliarder stjerner, hvoraf langt de fleste er centrum i deres eget solsystem. Alene i vores egen galakse, Mælkevejen, kender vi til hundredevis af solsystemer. I nogle af dem findes planeter, som minder så meget om Jorden, at vi de kommende årtier vil afsøge deres atmosfærer for mulige tegn på liv. Resultatet vil bringe os nærmere et svar på, hvor enestående Jorden og livet er.

Illustrationer: Birgitte Rubæk.