Mikrokosmos – Københavns Universitet

Nyt Museum > Nye udstillinger > Mikrokosmos

billede af mikrokosmosbillede af mikrokosmosbillede af mikrokosmosbillede af mikrokosmos

Mikrokosmos

Verdens usynlige herskere

Vi finder dem i de dybeste jordlag, vi kan nå ned til. I de højeste luftlag i atmosfæren. På vores hud og inde vores krop. Selv inde i vores enkelte celler huserer de. Mikroberne findes overalt. I mere end 3,5 milliarder år har de beboet Jorden og indtaget alle tænkelige levesteder, og de stortrives under forhold, hvor man ikke skulle tro, livet havde en chance. Under enormt tryk, ekstreme temperaturer og i klodens mest salte, sure eller basiske miljøer.

Mikroberne udviser en enorm variation, og betegnelsen dækker over mange vidt forskellige organismer. Traditionelt har den omfattet virus, eubakterier, arkæer, mikroskopiske svampe, encellede dyr og alger, men den seneste forskning indikerer, at der alene til listen over bakterier skal tilføjes hundredevis af nye rækker. Mange af de mikroskopiske organismer udfordrer de grænser og regler, vi normalt forbinder med liv. Nogle kan i princippet leve evigt, nogle udveksler gener på tværs af arter, og andre fungerer på måder, så de udfordrer selve vores definition på liv.

Mikrober kan gøre os syge, men uden dem i vores kroppe ville vi ikke kunne overleve. Dertil kommer en lang række andre opgaver, de løser for os. Vi kan for eksempel takke mikroberne for øl, vin, rugbrød, surmælksprodukter, ost og mange typer medicin. Og fremover vil de måske også give os bæredygtigt brændstof og løse vores affaldsproblem. Både når det gælder udforskningen og udnyttelsen af mikrobernes verden, er vi kun lige begyndt.

Fotos: CDC Global (Creative Commons), NIAID (Creative Commons), Ryan Kitko (Creative Commons)