Forhistorisk liv – Københavns Universitet

Nyt Museum > Nye udstillinger > Forhistorisk liv

billede af Forhistorisk livbillede af Forhistorisk livbillede af Forhistorisk liv

Forhistorisk liv

Undergang og opblomstring

Præcis hvordan livet begyndte på Jorden er stadig et omstridt spørgsmål, men vi ved, at det skete for omkring 4 milliarder år siden. I de følgende mere end 3 milliarder år bestod livet kun af encellede organismer. For omkring 1 milliard år siden opstod de første flercellede organismer, og for 600 millioner år siden eksploderede livet pludselig i et forunderligt spektrum af helt nye komplekse organismer, som lagde grunden til fleste af de dyregrupper, vi kender i dag.

Siden har samspillet mellem nedarvede mutationer og forandringer i Jordens miljø givet ophav til en utrolig diversitet af mikrober, svampe, planter og dyr. En udvikling, som fem gange i Jordens historie har ændret retning, når globale katastrofer har udslettet størstedelen af Jordens liv – ofte med meteornedslag, kontinentalsammenstød og kæmpevulkaner som den udløsende faktor. Hver gang er livet igen blomstret op i nye og anderledes former.

Det er fra fossiler og geologiske aflejringer, at vi får vores viden om fortidens plante- og dyreliv. Om den tidligste begyndelse i havet og den gradvise erobring af landjorden og luften. Om udviklingen af øjet, skelettet, lemmerne og andre banebrydende anatomiske nyskabelser. Og om de mange uddøde former, som tidligere har beboet vores klode.

Fotos: Summers Place Auctions, Maja Theodoraki, Bent Lindow